https://reporter.zp.ua

Сухе варення – довідка

# ,

Редактор: Михайло Мельник

Ви можете поставити запитання спеціалісту!

Сухе варення — київський смаколик, що не потребує цукру

Київ, столиця нашої держави, не лише місто з багатою історією та культурою, а й місце, де народилося чимало унікальних страв. Однією з особливих фірмових страв киян у XIX столітті було так зване сухе варення. Що особливого в ньому і чому тепер воно зустрічається так рідко, розкажемо у сьогоднішній статті.

Сухе варення: що це таке?

Сухе варення — це варення без сиропу, виготовлене за унікальною технологією. Воно являє собою шматочки або цільні ягоди, фрукти чи овочі, які в’яляться у власному соку. Ця страва була дуже популярною завдяки тому, що не потребує герметичної тари для зберігання. Також воно має приємний, ніжний смак, не є надто солодким, а тому цілком може замінити цукерки. До того ж, сухе варення дуже корисне, адже за рахунок свого способу виготовлення зберігає більшість вітамінів та корисних речовин, що містяться у вихідній сировині.

Історія сухого варення

Достеменно невідомо, хто вперше приготував сухе варення в Києві. Але історики зазначають, що це сталося не пізніше кінця XVIII століття. Є версія, що воно було вперше зварене в Михайлівському жіночому монастирі, який розташовувався на території сучасної київської лікарні швидкої допомоги. Монахині готували його з яблук, груш, слив та інших фруктів, що росли в їхньому саду. Сухе варення сподобалося киянам, і незабаром стало популярним по всій країні.

Чому сухе варення втратило свою популярність?

На жаль, зараз сухе варення зустрічається вкрай рідко. На його виготовлення йде багато часу та праці, до того ж, технологія його приготування досить складна, що робить процес дуже трудомістким. Більш того, воно має підвищені вимоги до якості вихідної сировини — ягоди, фрукти і овочі повинні бути ідеально чистими, без пошкоджень. Це призводить до того, що сухе варення вимагає занадто великих затрат, у тому числі й фінансових, і тому не користується великою популярністю у сучасних господинь.

Є питання? Запитай в чаті зі штучним інтелектом!

Рецепт сухого варення

Якщо вас зацікавила страва під назвою сухе варення, і ви хочете спробувати приготувати його самостійно, радимо скористатися таким рецептом.

Для приготування вам знадобляться:
• 1 кг ягід або фруктів;
• близько 100-150 г цукру;
• 0,5 склянки води.

1. Ягоди або фрукти очистіть від кісточок, при необхідності поріжте на невеликі шматочки.
2. У сотейник або каструлю з товстим дном налийте воду і додайте цукор. Доведіть воду до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть сироп ще 10 хвилин, поки він не загусне.
3. У киплячий сироп додайте ягоди або фрукти і варіть їх, помішуючи, на маленькому вогні протягом 15-20 хвилин.
4. Після того, як вимкнете вогонь, не виймайте варення із сотейника чи каструлі. Дайте йому вистигнути до кімнатної температури. Потім перекладіть його у підходящу для зберігання тару, наприклад, у скляні банки.
5. Готове сухе варення зберігайте в холодильнику або в прохолодному місці.

Висновок

Сухе варення — унікальна страва київської кухні, яка, на жаль, зараз зустрічається не так часто. Однак при бажанні приготувати його самостійно цілком можливо. Головне — запастися терпінням і якісними інгредієнтами.

П’ять запитань про сухе варення

1. Яка ягода найчастіше використовується для приготування сухого варення?
Відповідь: чорна смородина.

2. Скільки часу потрібно, щоб приготувати сухе варення?
Відповідь: приблизно 1-2 години.

3. Які умови необхідно забезпечити для зберігання сухого варення?
Відповідь: зберігати його потрібно в прохолодному місці, бажано в холодильнику.

4. На що звертати увагу при виборі ягід або фруктів для сухого варення?
Відповідь: ягоди і фрукти повинні бути стиглими, але не переспілими, без пошкоджень і слідів гнилі.

5. З чим можна подавати сухе варення?
Відповідь: його можна їсти як самостійну страву, використовувати як начинку для пирогів і вареників, або додавати до чаю.

У вас є запитання чи ви хочете поділитися своєю думкою? Тоді запрошуємо написати їх в коментарях!

У вас є запитання до змісту чи автора статті?
НАПИСАТИ

Залишити коментар

Опубліковано на 23 12 2023. Поданий під Технології. Ви можете слідкувати за будь-якими відповідями через RSS 2.0. Ви можете подивитись до кінця і залишити відповідь.

ХОЧЕТЕ СТАТИ АВТОРОМ?

Запропонуйте свої послуги за цим посиланням.

Останні новини

Контакти :: Редакція
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на Reporter.zp.ua.
Редакція не несе відповідальності за матеріали, розміщені користувачами та які помічені "реклама".