https://reporter.zp.ua

Ревінь звичайний

Редактор: Михайло Мельник

Ви можете поставити запитання спеціалісту!

Ревінь звичайний (Rheum rhaponticum): Ендемік Болгарії, Натуралізований в Україні

Ревінь звичайний, або ревінь чорноморський (Rheum rhaponticum), є багаторічною трав'янистою рослиною з родини гречкових (Polygonaceae). Він є ендемічним видом для Болгарії, що означає, що він зустрічається в дикій природі лише в цій країні. Однак ревінь звичайний також натуралізований в деяких інших країнах, таких як росія, Норвегія (південь), Німеччина, Словаччина, Білорусь, Литва, Україна, Хорватія та Румунія.

Ботанічний опис

Стебло: Ревінь звичайний має пряме, м'ясисте стебло, яке може досягати 2 метрів у висоту. Він порожнистий зсередини і має великі листки на основі.

Листки: Листки у ревеню звичайного великі та розділені на 5-7 часток. Вони досягають довжини до 50 см і мають довгі черешки. Листові пластинки зелені, гладкі та мають хвилясті краї.

Квіти: Рослина цвіте з липня по серпень. Квіти дрібні та білі, зібрані у великі волоті на верхівці стебла.

Плоди: Плоди ревеню звичайного являють собою тригранні горішки, які дозрівають у кінці літа або на початку осені. Вони мають коричневий або темно-червоний колір і містять 1-2 насінини.

Хімічний склад

Ревінь звичайний містить у своєму складі ряд корисних речовин, у тому числі:

  • Органічні кислоти (яблучна, лимонна, янтарна)
  • Вітаміни С, Е, К, групи В
  • Мінеральні речовини (калій, кальцій, магній, залізо)
  • Клітковина
  • Антрахінони (глікозиди, що мають послаблюючу дію)

Використання

Ревінь звичайний використовується в різних цілях, у тому числі:

Є питання? Запитай в чаті зі штучним інтелектом!

Кулінарія: Черешки ревеню є їстівними частинами рослини і використовуються для:
* Приготування компотів, варення, джемів
* Випікання пирогів, тартів
* Додавання в салати, смузі та йогурти

Медицина: Кореневище і коріння ревеню звичайного мають лікувальні властивості і використовуються в народній медицині для:
* Лікування запорів і діареї
* Покращення травлення
* Зняття запалення
* Нормалізації рівня цукру в крові

Вирощування

Ревінь звичайний віддає перевагу багатим, добре дренованим ґрунтам та сонячним ділянкам. Його можна вирощувати з насіння або поділом кореневищ дорослих рослин.

Застосування в Україні

В Україні ревінь звичайний широко поширений у дикій природі, а також культивується на присадибних ділянках і в промислових масштабах для використання в кулінарії та медицині. Він користується популярністю як інгредієнт для традиційних народних страв, таких як борщі, вареники та компоти.

Ревінь звичайний є важливою багаторічною рослиною, яка використовується в різних галузях. Його їстівні черешки є цінним джерелом поживних речовин, а кореневища і коріння мають лікувальні властивості. Рослина легко вирощується і є популярним інгредієнтом для кулінарії та традиційної медицини в Україні.

Часті запитання

  1. Чи можна вживати листки ревеню звичайного?
    Не рекомендується вживати листки ревеню звичайного, оскільки вони містять високий рівень щавлевої кислоти, яка може бути шкідливою для організму.

  2. Чи можна використовувати ревінь звичайний як проносне?
    Кореневище і коріння ревеню звичайного мають послаблюючу дію, тому їх можна використовувати як м'яке проносне. Однак важливо проконсультуватися з лікарем перед використанням ревеню в лікувальних цілях.

  3. Чи корисний ревінь звичайний діабетикам?
    Витяги з кореневищ і коріння ревеню звичайного мають гіпоглікемічну дію, що може бути корисним для діабетиків. Однак діабетикам слід проконсультуватися з лікарем перед використанням ревеню в лікувальних цілях.

  4. Чи є протипоказання до вживання ревеню звичайного?
    Людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, захворюваннями нирок, вагітним і жінкам, що годують, слід утриматися від вживання ревеню звичайного.

  5. Як найкраще зберігати ревінь звичайний?
    Черешки ревеню звичайного можна зберігати в холодильнику до 2-3 тижнів. Кореневища і коріння можна висушити і зберігати в герметичному контейнері до 1 року.

У вас є запитання чи ви хочете поділитися своєю думкою? Тоді запрошуємо написати їх в коментарях!

У вас є запитання до змісту чи автора статті?
НАПИСАТИ

Залишити коментар

Опубліковано на 22 05 2024. Поданий під Вікі. Ви можете слідкувати за будь-якими відповідями через RSS 2.0. Ви можете подивитись до кінця і залишити відповідь.

ХОЧЕТЕ СТАТИ АВТОРОМ?

Запропонуйте свої послуги за цим посиланням.

Останні новини

Контакти :: Редакція
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на Reporter.zp.ua.
Редакція не несе відповідальності за матеріали, розміщені користувачами та які помічені "реклама".