https://reporter.zp.ua

ЯК НАЗИВАЄТЬСЯ КРУГЛИЙ ЛАВАШ?

Ви можете поставити запитання спеціалісту!

Лаваш – один із найпопулярніших хлібних виробів, який покохали люди в усьому світі. Плаский, м’який і смаковитий, він ідеально підходить для приготування самши, чапаті, ролів та інших страв. Україна та багато інших країн мають свої назви для цього коржика, але чи знаєте ви, як саме називається круглий лаваш?

Історія лавашу

Перед тим, як розглянути назву круглого лавашу, давайте трохи краще розберемося з історією цього хлібного виробу. Лаваш відомий ще з давнини і є невід’ємною частиною кулінарної культури багатьох народів.

Археологи вважають, що походження лавашу припадає на близько 7000 років тому. Він з’явився в давньому Месопотамії (сучасній території Ірану, Туреччини та Азербайджану). З того часу лаваш став невід’ємною складовою кулінарного досвіду багатьох народів на Сході та на Середньому Сході.

Круглість лавашу

Назви для лавашу можуть змінюватися в залежності від країни та регіону. Україна, наприклад, часто називає цей хлібний виріб пісом або лепешкою. Однак, оригінальна назва для круглого лавашу походить з Туреччини та Азербайджану.

У Туреччині круглий лаваш називається «піде», що перекладається як “тонкий слій”. Ця назва походить від процесу його приготування – тісто розкочується на тонку плитку та потім швидко пика-пика в духовці. Такий спосіб готування дозволяє отримати круглі лаваші з хрустким краєм та м’яким серединкою.

Азербайджанці також добре знають та цінують це смачне та здорове дівченя. Вони називають лаваш “тандири”. Тандир – це кам’яна або глиняна печь, в якій готується лаваш. Коли тісто досягає бажаної консистенції, його віддають у майстерні руки кухаря, який зручно і швидко формує круглий лаваш.

Застосування лавашу

Лаваш – прекрасний інгредієнт для багатьох страв. Він може бути використаний в різних кухнях світу і гармонійно поєднується з різноманітними начинками та соусами.

Українці використовують лаваш для приготування пиріжків з м’ясним фаршем, сирника, а також для звичайних сендвічів та закусок. Так само, як лаваш, підходить для страви шаурми, відомої також як самша, кебаб, дурмак, казан кебаби, тамжяна та інших страв.

Є питання? Запитай в чаті зі штучним інтелектом!

Лаваш також відлякується у традиційних українських салатах, які прикрашають будь-яке свято. Ви можете знайти лаваш у відрі або пластиковій намотці у вашому місцевому супермаркеті або закладі швидкого харчування та зробити витриманий вибір для вашого обіду чи вечері.

Майстер-клас з готування

Не всім до смаку лаваш, який можна купити в магазині. Дехто вважає, що асортимент сировини або спосіб готування не дозволяє справжній смак лавашу розповсюджуватися в повній мірі. Якщо ви хочете спробувати свої сили та приготувати свіжий та ароматний лаваш самостійно, то ось для вас простий майстер-клас:

Інгредієнти:

  • 500 г борошна
  • 1 чайна ложка солі
  • 275 мл теплої води
  • 2 столові ложки оливкової олії

Інструкції:

1. Велику миску посипати борошном та соллю. Зробити невелику ямку в середині. Поступово додавати воду та мішати ножем або дерев’яною ложкою, доки тісто не стане густим.

2. Перенести тісто на поверхню, обігріту борошном, та олівковою олією. Повністю замісити тісто, додавати борошно за потреби.

3. Розібрати тісто на 10-12 маленьких кульок. Кожну кульку розкатати на тонку плоску форму за допомогою сухого борошна.

4. Прогріти сковороду на високій вогні. Викласти одну під час кипіння, обернути через кілька секунд та знову обернути через кілька секунд. Лаваш повинен зарум’янитися та збільшити свій об’єм.

5. Прибрати лаваш зі сковороди і залишити його охолодитися. Повторювати процес з іншими кульками тіста.

Висновок

Кожен народ називає круглий лаваш по-своєму, але його смак та значимість в житті людей зберігаються незмінними. Лаваш володіє безмежними можливостями в кулінарії та просто чудово пасує до різноманітних страв. Тож наступного разу, коли зустрінете цей смачний хлібний виріб, згадайте, як він називається в різних країнах та насолоджуйтеся його неперевершеним смаком!

П’ять запитань по темі:

  1. Як давно почався виробництво лавашу?
  2. Які назви має лаваш в Туреччині та Азербайджані?
  3. Які страви можна приготувати з використанням лавашу?
  4. Де можна придбати лаваш українського виробництва?
  5. Як приготувати лаваш вдома?

У вас є запитання чи ви хочете поділитися своєю думкою? Тоді запрошуємо написати їх в коментарях!

Приєднуйтеся до нашого чату: Телеграм!
У вас є запитання до змісту чи автора статті?
НАПИСАТИ

Залишити коментар

Опубліковано на 05 02 2024. Поданий під Відповідь. Ви можете слідкувати за будь-якими відповідями через RSS 2.0. Ви можете подивитись до кінця і залишити відповідь.

ХОЧЕТЕ СТАТИ АВТОРОМ?

Запропонуйте свої послуги за цим посиланням.
Контакти :: Редакція
Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на Reporter.zp.ua.
Редакція не несе відповідальності за матеріали, розміщені користувачами та які помічені "реклама".