Огірочник (страва)
Редактор: Михайло МельникОгірочник: старовинна українська рідка страва
Огірки в українській кухні
Огірки – один з найпоширеніших овочів в Україні. Їх вживають в свіжому вигляді, солять, маринують, квасять. Огірки додають в салати, супи, другі страви. Однією з найвідоміших українських страв з огірками є огірочник.
Що таке огірочник?
Огірочник – це рідка страва, яка готується з солоних огірків. Вважається, що огірочник виник в Україні досить давно. Згадки про нього можна знайти в літописах Київської Русі. Огірочник був популярною стравою серед селян і міщан. Його готували також в монастирях.
Рецепти огірочника
Існує багато рецептів огірочника. Найпростіший рецепт включає в себе наступні інгредієнти: солоні огірки, цибуля, морква, картопля, вода і спеції. Огірки очищають від шкірки і нарізають кубиками. Цибулю і моркву натирають на тертці. Картоплю очищають і нарізають шматочками. Всі інгредієнти заливають водою і ставлять на вогонь. Після того, як вода закипить, додають спеції (лавровий лист, чорний перець горошком, кріп і петрушку). Огірочник варять на повільному вогні протягом 20-30 хвилин.
Існують також більш складні рецепти огірочника, в які додають м'ясо, птицю або рибу. В деяких регіонах України огірочник готують з квашеною капустою.
Огірочник та солянка
Деякі фахівці розглядають огірочник як різновид солянки. Однак між цими стравами є деякі відмінності. Солянка готується з декількох видів м'яса, птиці або риби. А огірочник, як правило, готують тільки з солоних огірків.
Користь огірочника
Огірочник є дуже корисним блюдом. Він містить велику кількість вітамінів і мінералів. Огірки багаті на вітамін С, калій і магній. А цибуля, морква і картопля також містять багато корисних речовин. Огірочник допомагає нормалізувати метаболізм, покращує роботу серцево-судинної та нервової систем.
Як приготувати огірочник?
Щоб приготувати огірочник, вам знадобиться:
- 1 л води
- 500 г солоних огірків
- 1 цибулина
- 1 морква
- 2 картоплини
- 1 ст. л. томатної пасти
- 1 ст. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 1/2 ч. л. чорного перцю горошком
- 1 лавровий лист
- 1 пучок зелені (кріп, петрушка)
Приготування:
- Огірки очистіть від шкірки і наріжте кубиками.
- Цибулю очистіть і наріжте дрібними кубиками.
- Моркву очистіть і натріть на крупній тертці.
- Картоплю очистіть і наріжте кубиками.
- У каструлю налийте воду і доведіть до кипіння.
- Додайте в каструлю огірки, цибулю, моркву і картоплю.
- Додайте томатну пасту, цукор, сіль, чорний перець горошком і лавровий лист.
- Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні протягом 20-30 хвилин.
- Перед подачею на стіл посипте зеленню.
Часті питання про огірочник
- Які інгредієнти входять до складу огірочника?
Огірочник готується з солоних огірків, цибулі, моркви, картоплі, води і спецій.
- Як готувати огірочник?
Огірочник готується наступним чином:
- Огірки очищають від шкірки і нарізають кубиками.
- Цибулю очищають і нарізають дрібними кубиками.
- Моркву очищають і натріть на крупній тертці.
- Картоплю очищають і нарізають кубиками.
- У каструлю наливають воду і доводять до кипіння.
- Додають в каструлю огірки, цибулю, моркву і картоплю.
- Додають томатну пасту, цукор, сіль, чорний перець горошком і лавровий лист.
- Доводять до кипіння і варять на повільному вогні протягом 20-30 хвилин.
- Перед подачею на стіл посипають зеленню.
- Яка користь від огірочника?
Огірочник містить велику кількість вітамінів і мінералів, які корисні для здоров'я. Він допомагає нормалізувати метаболізм, покращує роботу серцево-судинної та нервової систем.
- Чи можна готувати огірочник з квашеною капустою?
Так, можна. В деяких регіонах України готують огірочник з квашеною капустою.
- Що робити, якщо огірочник вийшов занадто кислим?
Якщо огірочник вийшов занадто кислим, можна додати в нього трохи цукру або сметани.
У вас є запитання чи ви хочете поділитися своєю думкою? Тоді запрошуємо написати їх в коментарях!
⚡⚡⚡ Топ-новини дня ⚡⚡⚡
Хто такий Такер Карлсон? Новий законопроект про мобілізацію З травня пенсію підвищать на 1000 гривень