Вітамін С (аскорбінова кислота)
Вітамін С (аскорбінова кислота) – це водорозчинний вітамін, антиоксидант та необхідний кофактор для біосинтезу колагену, карнітину та катехоламіну, а також для поглинання дієтичного заліза. Людина не може синтезувати вітамін С, тому її можна отримати лише через дієту з фруктами та овочами.
Профілактика та лікування дефіциту вітаміну С
Дефіцит вітаміну С може призвести до скорбуту – хвороби, яка проявляється кровоточивостю ясен, поганим заживленням ран та загальною слабкістю. Щоб запобігти дефіциту вітаміну С, рекомендовано щодня споживати не менше 90 мг вітаміну С.
Харчові джерела вітаміну С
Велика кількість вітаміну С міститься у свіжих фруктах та овочах, таких як грейпфрути, апельсини, лимони, лайми, картопля, шпинат, броколі, червоний перець та помидори.
Побочні ефекти вживання великих доз вітаміну С
Великодозне вживання витамина C може призвести до небажаних наслідків таких як диспепсичними розладами (шлунково-кишковими розладами), дерматитом та гемолитичною анемією.
Заключення
Витамин C є необхiдною складовою нашого здоров’я. Щоб запобiгти дефiциту цього вiтамiну рекомендовано щодня споживати не менше 90 мг вiтамiну C.