Вітамін С (аскорбінова кислота)

Вітамін С (аскорбінова кислота) – це водорозчинний вітамін, антиоксидант та необхідний кофактор для біосинтезу колагену, карнітину та катехоламіну, а також для поглинання дієтичного заліза. Людина не може синтезувати вітамін С, тому її можна отримати лише через дієту з фруктами та овочами.

Профілактика та лікування дефіциту вітаміну С

Дефіцит вітаміну С може призвести до скорбуту – хвороби, яка проявляється кровоточивостю ясен, поганим заживленням ран та загальною слабкістю. Щоб запобігти дефіциту вітаміну С, рекомендовано щодня споживати не менше 90 мг вітаміну С.

Харчові джерела вітаміну С

Велика кількість вітаміну С міститься у свіжих фруктах та овочах, таких як грейпфрути, апельсини, лимони, лайми, картопля, шпинат, броколі, червоний перець та помидори.

Побочні ефекти вживання великих доз вітаміну С

Великодозне вживання витамина C може призвести до небажаних наслідків таких як диспепсичними розладами (шлунково-кишковими розладами), дерматитом та гемолитичною анемією.

Заключення

Витамин C є необхiдною складовою нашого здоров’я. Щоб запобiгти дефiциту цього вiтамiну рекомендовано щодня споживати не менше 90 мг вiтамiну C.

Поділитися:
Опубліковано на Apr 6 2023. Поданий під Здоров'я. Ви можете слідкувати за будь-якими відповідями через RSS 2.0. Ви можете залишити відгук або трекбек на цю запис

Залишити коментар

Читать эту новость на своем языке:

(Русский) ▼ Я покупаю ссылки здесь ▼

(Русский)


Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється за умови посилання на Reporter.zp.ua.
Редакція не несе відповідальності за матеріали, розміщені користувачами та які помічені "реклама".
Увійти | Спроектований Gabfire