Кебаб – смачний і поживний фаст-фуд
Редактор: Михайло Мельниккебаб – загальна назва страв, популярних в країнах близького сходу, закавказзя і центральної азії. смачний і ситний фастфуд. кебаби це найбільш поширене сімейство страв турецької кухні, їх готують з м’яса на грилі або мангалі, в печі або духовці. слово «кебаб» арабського походження, перекладається як «смажити».
красиво, колоритно, смачно
замовити доставка кебабів у львові ви можете на сайті farsh.in.ua – скуштуйте турецьку автентику! взагалі у світовій кухні налічується понад 100 видів кебабів, про всі розповісти можливості немає, тому зупинимося тільки на найцікавіших. величезна різноманітність не дивна. турки-османи родом із середньої азії, вони принесли свої кулінарні традиції, до яких додалися традиції анатолійських греків, а потім арабів і персів.
у нас люди найкраще знають блюдо «люля-кебаб», але воно до туреччини відношення не має, це азербайджанське блюдо. хоча є його аналоги і в туреччині – це адана, урфа, маніса і ще ряд кебабів.
яке м’ясо краще для кебабу?
у туреччині дуже проста і зрозуміла система оцінки якості м’яса. найбільше цінується ягнятина, потім баранина, телятина, яловичина, а найменш цінними вважаються козлятина, курка, індичка.
не всі турки дотримуються саме такої системи цінності, але більшість думають саме так. кебабів зі свинини не існує зі зрозумілих релігійних причин, проте в туреччині свинина не заборонена. у готелях all inclusive страви зі свинини бувають, хоча і рідко.
що таке кебаби в туреччині
головним гарніром до м’яса в турецькій кухні є овочі: помідори та перці, ріпчаста цибуля. часто в тарілку до кебабу кладуть порцію рису (пила) або булгура. головні соуси до м’яса: топлене масло, томатна паста чи томатний соус, густий йогурт. коржик є важливою частиною багатьох видів кебаба. в стріт-фуді м’ясо загортають у лаваш або піту. у деяких версіях кебаба корж кладуть під низ страви, щоб жир з м’яса і соус просочували його.
доннер-кебаб
доннер-кебаб, або шаурма. м’ясо повільно обертають на рожні над вугіллям, потім ріжуть на дрібні шматочки і загортають в лаваш. страву доповнюють листям салату, помідорами, цибулею, соусом. існує і менш звична для нас подача: інгредієнти просто укладають на лаваш, піту або бездріжджовий хліб, не загортаючи.
шиш-кебаб
шиш-кебаб, або шашлик. шматки м’яса вимочують в маринаді, приправляють спеціями і нанизують на шампур разом з помідорами і перцем. після цього шиш-кебаб смажать над вугіллям. відмінність турецького шашлику від класичного полягає в маринаді: в нього не додають оцет або кислоту.
люля-кебаб
це ковбаски (котлетки), нанизані на шампур і смажені над вугіллям. родзинка довгастих котлеток полягає в фарші: м’ясо перемелюють з цибулею, додаючи яєць і хліба. страву подають з лавашем або викладають на нього.
тас-кебаб
тас-кебаб – це тушковане м’ясо з підливою. до страви нерідко подають корж і гарнір з картоплі або моркви. у країнах азії готують і інші види кебабів: кюфта, адана, іскандер, чевапчичи. вони відрізняються складом, способом обробки і подачі. у нашому стейк-хаусі ви можете спробувати кебаби, приготовані в кращих традиціях східної кухні.
що таке «кебабче»
по-турецьки «kebapçı». так називається м’ясний ресторан в туреччині. в такому закладі в меню розширений асортимент кебабів. але і інші страви також є в меню, хоча тільки в мінімальному асортименті.
⚡⚡⚡ Топ-новини дня ⚡⚡⚡
Хто такий Такер Карлсон? Новий законопроект про мобілізацію З березня пенсію підвищать на 1000 гривень